• Eddemannak.jpeg
  • Foto: Lena Kristianssen
  • Reingjærde
  • Catwalk
  • Brygge
  •  17 mai
  • toppbilde 1
  • toppbilde 2
gunnb

Gunn Britt Retter fikk Vuokko- prisen 2008

Gunn-Britt er et godt forbilde for yngre kvinner (og menn) med bakgrunn i sitt utdanningsvalg, deltakelse i styrer og verv, arbeid og i valget om å flytte hjem igjen, var en av begrunnelsen for at nettopp hun fikk Vuokko-prisen, den tidligere "Utmerket kvinne"- prisen.

Foto: Mari-Ann Nilssen
Gunn-Britt utdanna seg først som lærer. Senere tok hun en master i tospråklighet i Wales. Etter flere år i København, flyttet hun hjem til Bergeby i 2005. Her jobber hun som leder av arktisk miljøavdeling i Samerådet. Dette er en internasjonal jobb som krever mye reising og der jobben gjøres via nettet. I tillegg innehar hun en lang rekke verv som politiker og tidligere innafor idretten.

Nesseby kommune oppfordrer kvinner som tar høyere utdanning til å komme hjem igjen. Gunn-Britt har vist at det er mulig å komme hjem etter lang utdanning og å ha en spennende og internasjonal jobb løsrevet fra de etablerte institusjonene som finnes. Med dette er hun et godt forbilde for yngre jenter i Nesseby. Gunn Britt er også en stor Nesseby-patriot som aldri lar en mulighet til å prate om Nessebys fortreffeligheter gå fra seg. I tillegg er hun singel i familieorienterte Nesseby og må lide seg gjennom barneprat og kakeoppskrifter når hun helst vil prate politikk. Og sist men ikke minst er Gunn-Britt en trivelig og sosial dame som prater med både med stort og smått på både norsk og samisk – eller engelsk, for de som foretrekker det. Hun er på mange måter et godt eksempel på ”framtidas” kvinne. Hun har sterke røtter i lokalsamfunnet samtidig som hun er urban/moderne – jobber desentralisert og sentralt.
Hun er en STOR Nessebypatriot og forteller gjerne stolt om kommunen og sin oppvekst i Bergeby. Gunn Britt er vokst opp – som man gjorde tidligere – sammen med flere generasjoner, denne erfaringen verdsetter hun svært høyt og deler dette takknemlig og stolt med andre.

Det var 20. gangen Kvinnedagen ble markert i Nesseby og 13. gang Kvinneprisen ble delt ut. I år bestemte vi oss for å endre navn på prisen fra "Utmerket kvinne" til "Vuokko-prisen". For 13 år siden var det Vuokko Nilsen som kom med ideen om å dele ut en pris til en kvinne fra Nesseby hvert år. Kriteriene hun satte var kort og godt: En hvilken som helst kvinne i kommunen skal kunne få prisen!

Vuokko var en finsk jente som kom fra Enaretraktene til Nesseby i 16 års alderen, her fant hun sin mann og fikk sine barn Vegard og Ann Kristin. Vuokko var en krativ og kunstnerisk dame med masse ideer. I tillegg til at hun var en god og oppofrende mamma, var hun sjenerøs og inkluderende med stor omtanke for de svake, hun viste det i handling og ikke bare i ord. Et forbilde for oss andre: "Ikke bare snakk, men gjør noe".

Dessverre døde Vuokko brått og så altfor tidlig i 2005, bare 49 år gammel. Med "Vuokko-prisen" vil vi alltid minnes henne.

Selve prisen i år var et bilde gitt av en av kommunens gode fotografer Siv Irene Andersen.
Tips en venn  Skriv ut
Web levert av CustomPublish AS