Nesseby kommune har nylig gjennomført en spørreundersøkelse om innbyggernes egenberedskap og evakueringsmuligheter i forbindelse med en sikkerhetspolitisk krise.

Undersøkelsen er en del av grunnlaget for kommunens nye overordnede risiko- og sårbarhetsanalyse. Totalt 353 innbyggere deltok, noe som utgjør omtrent 50 % av den voksne befolkningen i kommunen. Dette er vi veldig fornøyd med.

Resultatene viser en stor variasjon i hvor godt forberedt innbyggerne er på langvarige kriser. Én tredjedel oppgir at de kan håndtere kriser som varer i mer enn 14 dager, mens en annen tredjedel sier at de maksimalt kan klare seg i én uke.

Hele 60 % av deltakerne sier at de kan evakuere seg selv og har et sted å dra utenfor Finnmark. Samtidig oppgir 80 % at de ikke har lagret ekstra drivstoff til bilen, noe som kan gjøre evakuering utfordrende hvis drivstofftilgangen blir begrenset i kommunen.

Undersøkelsen avdekker også et klart behov for bedre informasjon og opplæring i krisehåndtering, økt tilgang til nødstrøm og alternative oppvarmingskilder. Det er spesielt viktig å utvikle planer for å støtte sårbare grupper. Et av forslagene er å etablere varmestuer med nødstrøm på forhånd, slik at innbyggerne har tilgang til varme, strøm og informasjon under en krisesituasjon.

Dette gir et viktig grunnlag for Nesseby kommunes videre arbeid med å sikre bedre beredskap for alle innbyggere.

Rapporten med resultatet av undersøkelsen er i sin helhet vedlagt:
Last ned/les rapporten her